Gratangsfjellet

Økonomiblogg

Søke lån

Hvis du ønsker å låne penger fra en bank eller annen tilbyder av lån må du først søke. Det tar ikke spesielt lang tid eller er veldig vanskelig å søke, men du må fortsatt gjøre det. Har du søkt på lån før? Da er det viktig at du har selve prosessen i bakhodet, men samtidig er forberedt på at noe har endret seg. Det er ikke så veldig annerledes enn andre lånesøknader. Det viktigste med lånesøknader på forbrukslån er at de er elektroniske. De fleste lån nå om dagen søkes elektronisk, men det finnes fortsatt lån som tar papir. Det finnes for eksempel flere kredittkort som kan søkes på i papirform. Dette begynner å bli ganske gammeldags.

Søknadsprosessen

Når du søker på et lån må du gå igjennom det som ofte kalles en søknadsprosess. Selve prosessen er ikke så veldig komplisert eller vanskelig, men det er en prosess uansett. Prosessen starter med at du går inn på banken eller tilbyderens internettside. Det beste er om du bruker en side som sammenligner informasjon om lån, som for eksempel loans.no eller om du velger en side som sammenligner bankene som tilbyr lånene. Forskjellen er at det første eksempelet gir deg informasjon om lån, mens det siste eksempel lar deg søke på lån hos deg som gir deg tilgang til banker i deres nettverk.

Når du har funnet en internettside som du ønsker å søke igjennom må du først og fremst fylle inn informasjon om deg selv på denne siden. Det trenger ikke ta så veldig lang tid og heller ikke være veldig vanskelig. Du husker sikkert det meste om deg selv allerede, så det er kun å fylle inn der de ber deg om å fylle inn.

Når informasjonen er fylt inn så må du trykke på send. Når søknaden er sendt er den største jobben gjort for din del. Du trenger ikke gjøre noe mer etter det. Da er det bare å vente på neste steg. Mest du venter tar banken eller tilbyderen en rask sjekk av deg. De ser på din kredittscore, samt går igjennom økonomisk informasjon om deg. Bankene er ganske raske, så noen banker gjør dette på sekunder, mens andre banker kan bruke en dag eller to på dette.

Svar

Svaret på din søknad kommer vanligvis ikke så altfor lenge etter at du har sendt inn søknaden. Det varierer ganske mye. Noen får svar på dagen, mens andre må vente noen dager før svaret kommer. Det samme gjelder med avslaget. Du kan godt få avslag samme dag. De er oftere slik at avslaget kommer raskere. Når du har fått svaret og svaret er positivt er det ofte en link med litt informasjon om veien videre. Du må logge deg inn på en side hvor du kan hente ut lånedokumenter for gjennom lesning. Det er ganske fint å kunne være i en slik situasjon at du kan gjøre alt dette på internett.